3. A választás

Mély elhatározást hoztak a falu vezetői.
– Itt állunk polgármester, szabadidőközpont, és pénz nélkül. A falu lakói változást akarnak. Indítanunk kell valakit, aki polgármesterünk lesz. – szólalt fel Jóska bá a falugyűlésen.
Jónás, ki igen mámoros állapotban érkezett a központi kocsma bejáratához, hogy megkérdezte, hogy jó helyen jár-e. A faluban három kocsma volt, s ez pont Jónás tulajdonában volt. Kinevették, de folytatták tovább. A hirtelen megválasztott Görbi, ki igen kócosan, és leevett ingben volt jelen, feltette a nagy kérdést.
– Szükségünk van egy polgármesterre, igen! De a látszatot megtartva szükségünk lenne jelöltekre, hogy választhassunk. Tehát kérdem tisztelt emberek: Ki akar a független jelölt lenni?
– Leszek én! Az úgyse szokott nyerni. De legalább rajta lesz a nevem néhány tollon. – Szólalt meg Regge, a falu vadásza.
– Én leszek a fideszes, mert szükségem lenne egy narancssárga lepelre, az asszony mindig azzal nyúz, hogy vegyek már neki, mert abból akar függönyt csinálni. Úgyhogy azzal indulok én. – mormogta Lükepék, a helyi pék.
A nevét mondanom se kell miről kapta. Mindig tetőtől talpig tészta borította, és jókora orra vöröslött a bortól. Enyhén szaglott, és mindig baromságokat beszélt.
– Rendben! – jött a válasz, de már nem lehetett tudni, ki adja a választ, hiszen ekkor zúgolódás támadt.
– Jójó! Ez még nincs papíron, ugyhogy ezen még lehet változtatni! Csönd legyen!
Egyre idegesebben lépett fel a lakókkal szemben Görbi, mikoris kiderült, mi a zúgolódás oka. Elfogyott a bor, és már csak kisüsti volt a kocsmában. Azt meg nem mindenki szerette. Megitták, de kínkeservesen.
Jónás, a kocsmáros már annyira kiütötte magát, hogy az egész kisüsti pálinkakészletett kiadta, így jó hangulatott teremtve a falu közepén.

Így, egymásközt megbeszélték, hogy Börki – a helyi vasutas, aki bakter is egyben – lesz az új polgármester, de csak azért, mert ő nem volt jelen, s így ellenkezni nem tudott. Éppen a jegyzőt szedte le az egyik vasoszlopról. Megemlíteném, hogy egyben ő volt a temetkezési válalkozó is, hiszen annyi balesett történt a vasúti átjárón, hogy odaköltöztették mellé a temetőt, és a halottasházat, ne kelljen sokat vinni a holtakat. Így, már tudta nélkül polgrmester is lett, s most szinte az összes főbb vezetői szerepet betöltötte egy személyben.
Már rohantak is ki az utcára az emberek, kiabálva éltették az új polgármestert.
Már csak az volt hátra, hogy lebonyolítsák a választásokat, s hogy elsimítsák az ügyeket, ne legyen feltűnő az előre megírt választás.